Odoo Enterprise vs Odoo Online

Hoe zit het nu met de verschillende versies van Odoo? Je kunt bij Odoo op de website de software direct installeren of je kunt het doen via een Odoo partner. Wat zijn zijn de verschillen en voordelen en nadelen van Odoo Online vergeleken met Odoo Enterprise? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat is Odoo Online

Odoo Online is het Odoo SAAS Platform. SAAS is een afkorting voor Software As A Service, oftewel de software wordt als een service aangeboden.

Software als een service? Wat betekent dat?

Software as a service betekent dat je de software online (via internet) afneemt, tegen een maandelijkse vergoeding. Je hebt geen omkijken naar hardware en infrastructuur. De software wordt via een abonnement opgeleverd. Je kunt online je abonnement aanvragen en binnen enkele minuten heb je een Odoo instantie waarmee je aan de slag kunt.

Kan ik dan de software gelijk gebruiken?

Nee, dat niet. Odoo wordt kaal opgeleverd. Wel worden een aantal basisinstellingen gemaakt, zoals het Nederlandse grootboekschema en btw. Maar ook wordt Odoo direct zo ingesteld dat je kan e-mailen. Maar daar blijft het ook bij. Modules zul je zelf moeten installeren en moeten inrichten. Hulp bij de inrichting van Odoo maakt geen onderdeel uit van je abonnement en is dus extra.

Welke versie je van Odoo gebruikt, het is altijd verstandig om een ERP Consultant in te huren om je te begeleiden bij de implementatie van Odoo.

Wat is Odoo Enterprise?

Odoo Enterprise is de Odoo versie die door Odoo Partners zoals Odoo Experts geleverd wordt. Deze versie kun je installeren op je eigen server, maar de meeste klanten kiezen voor de hosting op Odoo.sh. Met Odoo Enterprise heb je je eigen server, je eigen software en heb je beschikking en toegang tot je eigen gegevens. 

Welke versie heeft Odoo Online?

Odoo Online volgt een eigen versie. Dit zijn de zogenaamde SAAS-versies en deze versies worden uitgeleverd tussen de major releases van Odoo in. Een Major release is een versie met alleen een geheel getal, zoals versie 11, 12 of versie 13. Ieder jaar lanceert Odoo op de Odoo Experience een nieuwe versie. 2 oktober 2019 is de release van Odoo versie 13.

Bij Odoo Online voert Odoo gedurende het jaar upgrades door. Dit zijn bijvoorbeeld versie 12.1, versie 12.2 en versie 12.3. Dus tussen de major release 12 en 13 zitten een aantal tussenversies. In deze versies lanceert Odoo nieuwe functionaliteiten die niet beschikbaar worden gesteld in de Enterprise versie. Odoo Online loopt dus voor op de Enterprise versie. De functionaliteiten van de Saas versies worden voor de Enterprise versie pas beschikbaar bij de volgende major release. Bij Odoo Online heb je eerder nieuwe functionaliteiten, maar ben je ook de eerste en dus een beetje proefkonijn.

Kan ik overstappen van Odoo Online naar Odoo Enterprise?

Ja, dat kan, maar dat kan maar één keer per jaar. Odoo biedt geen migratie van een Saas tussenversie naar de Enterprise versie. Je moet dus wachten tot de Online versie gelijk is met de Enterprise versie. Dus als Odoo Online versie 11, 12, 13, etc. gebruikt, kun je wisselen naar Odoo Enterprise …maar niet op een ander moment. 

Zijn community apps mogelijk?

Ja, in tegenstelling tot Odoo Online, kun je met je eigen Enterprise versie gebruikmaken van meer ongeveer 20.000 Odoo Community Apps. Voor wat jij misschien nodig hebt, heeft een ander al iets gemaakt. Kijk eens in de Odoo App Store voor alle mogelijkheden.

Wat is het verschil in prijs?

De prijs van de Odoo Apps is gelijk voor Odoo Enterprise en Odoo Online. Het enige verschil is dat je bij Odoo Online de keuze hebt om maandelijks te betalen. Bij Odoo Enterprise betaal je altijd per jaar. Maar de prijzen bij betalen per maand liggen wel 25% hoger.

De korte samenvatting: alles op een rijtje.

Odoo Online of Odoo Enterprise. Het is geen eenvoudige keuze. Bij Odoo, de maker van de software, zit je inderdaad dicht op het vuur. Maar houd er rekening mee dat Odoo heeft veel verstand van de software, maar niet van de Nederlandse markt. Ook is hulp in het Nederlands beperkt.

De prijs van de Odoo Apps is gelijk, behalve als je per maand betaald, dan liggen de prijzen 25% hoger. Dus dat is een behoorlijke verhoging.

Het voordeel van Odoo Online is dat je geen extra hostingskosten hebt, maar daarvoor verlies je ook flexibiliteit, zoals het niet kunnen gebruik kan van community apps of eigen maatwerk. Maar als je Odoo helemaal standaard kunt gebruiken, is dit verder geen beperking. Met Odoo Studio kun je ook veel kleine aanpassingen maken.

De implementatiekosten zullen niet verschillen. De software is gelijk, dus de implementatietijd zal ook niet noemenswaardig anders zijn. Als je je lat ondersteunen door Odoo, hou er dan rekening mee dat een Odoo Consultant niet ter plaatse komt en je alleen online ondersteund. Dat moet je wel willen en het moet ook kunnen. Het is natuurlijk ook mogelijk om je met Odoo Online te laten adviseren door een Odoo partner.

Een overzicht van alle voordelen en nadelen van Odoo online vind je in onderstaande tabel:

Odoo Online Voordelen

  • Geen aparte hosting nodig
  • Gratis bij gebruik van 1 Odoo App
  • Eenvoudig starten via online registratie
  • De nieuwste functionaliteiten
  • Betaal alleen wat je nodig hebt
  • Je kan alles zelf doen
  • Maandelijkse betaling mogelijk

Odoo Online Nadelen

  • Geen Odoo Apps van derden mogelijk
  • Alleen aanpassingen via Odoo Studio (en deze moet je apart aanschaffen)
  • Saas tussen-versies, waarin Odoo de nieuwe functionaliteiten live test. Nieuwe functionaliteiten zijn vaak nog niet in het Nederlands
  • Geen toegang tot server log
  • Update Odoo wanneer het Odoo uitkomt, niet wanneer het voor jou belangrijk is
  • Geen Nederlandse support en/of kennis Nederlandse markt
  • Geen consultant op locatie
# Odoo
Odoo Enterprise vs Odoo Online
Erwin van der Ploeg 9 april 2017
Deel deze post
Labels