De Technische bedrijfskunde/ICT studenten van de Universiteit doen jaarlijks het project “Product design to online business” waarbij de studenten voor de uitdaging staan om een bedrijfje op te zetten en een product te ontwerpen.
De studenten staan voor de uitdaging om een levensvatbaar product in de markt te zetten waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Omdat een bedrijf zonder ERP systeem lastig managen is, wordt Odoo gebruikt als ruggengraat voor het bedrijf. Odoo heeft natuurlijk als voordeel dat in een relatief korte periode een volledig werkbaar systeem op te zetten is en natuurlijk dat verkoop, inkoop, boekhouding en productie allemaal beschikbaar zijn in één omgeving.
Om de studenten op weg te helpen met Odoo zijn wij gevraagd om enkele sessies te verzorgen waarbij we een demonstratie geven van de mogelijkheden en natuurlijk voorbeelden hoe Odoo in de praktijk wordt gebruikt. Om ervoor te zorgen dat het geen uren lang luisteren werd, is er wekelijks nog een casus behandeld waarbij we elke week een stukje verder zijn gegaan.
De studenten pakken het snel op en weten zich al snel wegwijs te maken in Odoo. Waar we de eerste sessie nog bezig zijn om een product aan te maken met een paar varianten, zo zijn we enkele weken later al bezig om productie artikelen middels onder aannemingen uit te besteden aan derde partijen en worden uitgestelde omzetten geboekt in de boekhouding. Tijdens de sessies zijn de modules besproken en daarbij ook hoe de modules in de praktijk gebruikt worden. Zodat duidelijk wordt dat, ondanks de gebruiksvriendelijkheid, er serieuze bedrijven mee werken.
Wegens het Corona virus is de afsluiting van het project uiteindelijk digitaal verlopen waarbij de studenten een online presentatie hebben gegeven van hun bedrijf. Als jurylid heb ik een aantal bedrijven mogen beoordelen. Uiteindelijk heeft de gehele jury een tweetal winnaars mogen aanwijzen.
De eerste winnaar is het bedrijf dat een vershoudbakje had ontwerpen welke kan aangeven hoelang het eten erin nog houdbaar is. De tweede winnaar is het bedrijf welke papierloze bonnetjes aanbiedt. Middels een QR code vanaf een schermpje kan je, je bon scannen bij de kassa waardoor het niet langer noodzakelijk is om geprinte bonnetjes te vragen
Naast de verkoop, inkoop en boekhoudmodule wordt er nog gebruik gemaakt van de productiemodule en wordt de reparatiemodule ingezet wanneer de apparaten een defect hebben. In een betrekkelijk korte tijd hebben de studenten allemaal en volwaardig systeem opgezet waarop een bedrijf kan bouwen.
Het was fascinerend om te zien hoe een uitdaging kon leiden tot verschillende oplossingen. De veerkrachtigheid waarmee om werd gegaan met eventuele “gebreken” was daarnaast inspirerend. Waar we soms nog al eens geneigd zijn om maatwerk of een third party app te zoeken voor een behoefte, daar haalden de studenten hun schouders op en zochten een alternatieve werkwijze.
30 Bedrijven in 8 weken live met Odoo