Wat is een open source ERP-systeem?

Wat is Open Source ERP?

Een vraag met direct twee termen erin die voor veel mensen niet even goed bekend zijn. In een eerder blog schreef ik al wat een ERP-systeem is.

Maar open source? Wat betekent dat? Een wat is de relatie met ERP?  Een Open Source ERP-systeem heeft een fundamentele andere aanpak dan de traditionele ERP Systemen. In dit artikel zal ik proberen te verduidelijken wat Open Source ERP is.

Wat is Open Source?

De definitie van Open Source is beschreven door de ‘Open Source Initiative’. Wil je de complete Engelse definitie lezen, volg dan deze link. Op Wikipedia heeft men een duidelijke vertaling gemaakt, welke ik hieronder herhaal.

Onder de Open Source Definition moeten licenties aan tien condities voldoen om beschouwd te worden als open-bronlicenties.

Hieronder volgt een niet-officiële, ingekorte, vrije vertaling van de licentie.

  1. De licentie mag niemand verbieden de software gratis weg te geven of te verkopen.

  2. De broncode moet met de software meegeleverd worden of vrij beschikbaar zijn.

  3. Verspreiding van afgeleide werken en aangepaste versies van de software moeten toegestaan zijn.

  4. Licenties mogen vereisen dat aanpassingen alleen als patch verspreid worden.

  5. De licentie mag niet discrimineren tegen gebruikers(groepen).

  6. De licentie mag niet discrimineren tegen de gebruiksomgeving van de software.

  7. De rechten verbonden aan het programma moeten opgaan voor iedereen aan wie het programma gedistribueerd wordt.

  8. De rechten verbonden aan het programma moeten niet afhangen van softwaredistributies waarvan de software een onderdeel is.

  9. De licentie mag niet verlangen dat andere software die samen met de software verspreid wordt onder dezelfde licentie valt.

  10. Geen van de bepalingen van de licentie mag slaan op een bepaalde technologie of interfacestijl.

Hoe werkt Open Source?

De kracht van Open Source is logisch, de broncode is open en voor iedereen beschikbaar.  

Dit geeft de unieke mogelijkheid om met mensen over de hele wereld te werken aan het product. Voor het programmeren aan de software zijn systemen opgesteld die dit in goede banen moeten leiden.  

Hoe werkt dat dan?  Eigenlijk is dit niet zo moeilijk. Simpel gezegd gaat het als volgt:

Iemand begint met de ontwikkeling van een software product en zet zijn code op een openbare plaats op internet, zodat deze voor andere bereikbaar wordt. Dit zijn versiebeheer systemen, bijvoorbeeld GitHub.

  • Iemand die geïnteresseerd is om ‘mee te doen’ maakt een kopie van de broncode. Dit noemt men het ‘forken’ van de software.

  • Er wordt een aanpassing in de kopie gemaakt en deze wordt aangeboden aan het origineel.

  • Het versiebeheer systemen bekijkt de verschillen en de initiator van het software product kan deze aanpassing goedkeuren voor opnemen in de standaard versie.

In de praktijk worden alle aanpassingen door meerdere mensen bekeken en beoordeeld op correctheid. Maar ook zijn allerlei geautomatiseerde testsystemen aanwezig, die de aanpassingen testen tegen vooraf ingestelde test scenario’s. De controle wordt zeer strak geregeld om de kwaliteit van het product te waarborgen.

Op deze wijze is het dus mogelijk dat je wereldwijd mensen activeert en samenbrengt om te werken aan het product. Dit wordt de community genoemd en is door de grote hoeveelheid van mensen en kennis een zeer belangrijk onderdeel van Opensourcesoftware.  

Bij Open Source ERP werkt de community mee aan het hoofdproduct, maar zijn ze ook in staat om specifieke software te ontwikkelen op basis van het ERP-product. Het kan zijn dat dit zo specifiek is dat je het als maatwerk kan benoemen, maar het kunnen ook zeer goede uitbreidingen zijn op het bestaande ERP-systeem, vaak Apps of modules genoemd. Deze worden gratis en betaald aangeboden.

Zijn er Open Source licenties?

Open Source en een licentie? Ja, ook voor Open Source zijn licenties van toepassing. In deze licentie staat precies beschreven wat je wel mag en niet mag met de broncode en het product. En compleet overzicht van de verschillende licenties kun je hier vinden.

In de licenties worden de vrijheden en rechten beschreven die je hebt als je de software gebruikt, wilt aanpassen en verder wilt verspreiden.  

Geheel Open Source of Hybride

Er zijn ERP Systemen die geheel Open Source zijn. De producenten van deze software zijn vaak een stichting en er is geen winstoogmerk. Er zijn ook commercieel gedreven Open Source producenten en deze hebben vaak moeite om voldoende inkomsten te genereren op alleen de dienstverlening op het softwareproduct.  

Bij veel opensourcesoftware en zo ook Odoo zie je dat de leverancier de software opsplitst in een open source versie (ook wel community of open core versie genoemd), welke vaak gratis is en een gesloten versie (vaak Enterprise versie genoemd) waarvoor betaald moet worden.

Wat is het businessmodel bij Open Source?

Waar verdienen de makers van Opensourcesoftware hun geld mee? We hebben het al een aantal keren genoemd dat sommige bedrijven ook niet verdienen aan Open Source. Een aantal verdienmodellen zijn o.a.:

  • Support op het product

  • Consultancy en advies

  • Implementatie

  • Migratie services

  • Enterprise versies

  • Ontwikkelen van extra modules

  • Beheer

  • Software as a service (SAAS)

Is Open Source Gratis?

Een veelgestelde vraag is natuurlijk: “Is het gratis?”. Open Source en dus ook een Open Source ERP-systeem is niet per definitie gratis. Het is geheel afhankelijk van de producent van de software of het gratis is of niet. Maar veelal is er een gratis versie die je vrij kan gebruiken. Maar gebruik je de software professioneel is het verstandig om iemand in te schakelen die kan voorzien van het benodigde support.

Wat is een Vendor Lock-in?

Wellicht de belangrijkste reden om te kiezen voor een Open Source ERP-systeem is de vrijheid om te kiezen met wie je samenwerkt. Men zegt je hebt geen ‘Vendor Lock-in’, oftewel, je bent niet afhankelijk van je leverancier. Ben je niet tevreden over de service die je krijgt, kun je een ander vragen om het beheer van de software over te nemen. De broncode is immers open en kan dus door iedereen met verstand van de software worden beheerd.

Zou jij kiezen voor Open Source ERP-software?

Wat is een open source ERP-systeem?
Erwin van der Ploeg 18 september 2015
Deel deze post
Labels